Πρόσθεσε στο Facebook Πρόσθεσε στο Delicious Πρόσθεσε στο Newsvine Πρόσθεσε στο Twitter

Laser Θεραπεία ανεπιθύμητης τριχοφυΐας

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα εμφανίζεται σε πολλές περιοχές του σώματος. Εκτός από αισθητική ενόχληση, συχνά δημιουργεί επιπλοκές, όπως οι  θυλακίτιδες, το λεγόμενο «γύρισμα» της τρίχας μέσα στο δέρμα και κατά συνέπεια φλεγμονές του δέρματος. Τα αίτιά της μπορεί αν είναι ορμονικά, φαρμακευτικά, μεταβολικά ή απλά κληρονομικά.

Η τεχνολογία laser και συγκεκριμένα τα laser τύπου «Αλεξανδρίτη», προσφέρουν στο πρόβλημα αυτό τη μόνη οριστική λύση με μόνιμα αποτελέσματα και χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο, μια και δεν είναι υπεριώδης ακτινοβολία.

Το Laser είναι ενισχυμένη ακτίνα φωτός που απορροφάται μόνο από το μαύρο χρώμα-τη μελανίνη του τριχικού θύλακα, καταστρέφοντάς τον οριστικά. Η γύρω περιοχή του δέρματος παραμένει ανέπαφη και υγιής (επιλεκτική laser φωτοθερμόλυση).

Ο κύκλος ζωής της τρίχας έχει τρία στάδια:

Laser Θεραπεία ανεπιθύμητης τριχοφυΐας

Οριστική καταστροφή έχουμε μόνο σε όσες τρίχες βρίσκονται στο πρώτο  (αναγενές) στάδιο της ανάπτυξής τους.

Σε γενικές γραμμές οριστικά αποτελέσματα βλέπουμε μετά από 4-6 εβδομάδες. Όμως ο ακριβής αριθμός των εφαρμογών και το μεταξύ τους διάστημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:

  • Την περιοχή εφαρμογής
  • Το πάχος και το χρώμα της τρίχας
  • Το στάδιο ανάπτυξης της τρίχαςΤο χρώμα του δέρματος

Οι σκούρες και χοντρές τρίχες φεύγουν πιο εύκολα από τις ανοιχτόχρωμες και λεπτές. Γενικά η τριχοφυΐα μειώνεται κατά 10-25% ανά συνεδρία μέχρι μια τελική μείωση της τάξης του 95%.Χάρη σε ειδικό δροσιστικό μηχανισμό του δέρματος η ενόχληση από τη διαδικασία είναι ελάχιστη. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μία ήπια τοπική ερυθρότητα, ίσως και οίδημα, που διαρκούν συνήθως το πολύ 24 ώρες. Τις επόμενες ημέρες αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Ο ιατρός θα σας δώσει πρόσθετες εξατομικευμένες οδηγίες, εάν απαιτούνται.

Laser Θεραπεία ανεπιθύμητης τριχοφυΐας Laser Θεραπεία ανεπιθύμητης τριχοφυΐας Laser Θεραπεία ανεπιθύμητης τριχοφυΐας


ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ LASER

Είναι γεγονός ότι στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών και ειδικότερα στην αισθητική ιατρική και τη θεραπεία της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας (αποτρίχωσης) με Laser, ο ανταγωνισμός και η λογική του marketing έχει εισχωρήσει στην καθημερινή πρακτική, συχνά με θύμα τον ασθενή-πελάτη.

Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε κάποιες αλήθειες, ώστε να κάνουμε πάντα τη σωστή επιλογή.

1) Ο εφαρμοστής: κανονικά και σύμφωνα με το νόμο, η εφαρμογή του Laser θα πρέπει να γίνεται πάντα από ειδικό στο δέρμα ιατρό (όχι ανειδίκευτο) ή υπό τη στενή επιτήρησή του, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει ο ίδιος να ρυθμίζει κάθε φορά την ένταση και τις άλλες παραμέτρους στο μηχάνημα, ανάλογα με το είδος της τριχοφυΐας, τον τύπο του δέρματος κάθε ανθρώπου, κλπ.

Μόνον έτσι επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό εξατομικευμένο αποτέλεσμα, με ασφάλεια. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να γίνεται όλη η διαδικασία από κάποιο βοηθό, με τις ρυθμίσεις του μηχανήματος να είναι μόνιμα τοποθετημένες στο ελάχιστο δυνατό (ώστε να αποτραπεί κάποια δερματική βλάβη-έγκαυμα), και φυσικά, οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν το αποτέλεσμα που θα μπορούσαν να έχουν σε πολύ μικρότερο αριθμό επισκέψεων.

2) Το μηχάνημα: Πολλές φορές συγχέονται τα μηχανήματα Laser με αυτά της φωτόλυσης/παλμικού φωτός. Συγκεκριμένα αναφέρονται σαν Laser μηχανήματα φωτόλυσης, αφού είναι δύσκολο για κάποιον να καταλάβει τη διαφορά. Πρόκειται για διαφορετική τεχνολογία, με τελείως διαφορετικά αποτελέσματα:

Τα μηχανήματα φωτόλυσης εκπέμπουν ακτινιοβολία ευρέος φάσματος-όχι μονοχρωματική-με πολύ μικρότερη ένταση και συνεπώς με αυτά χρειάζονται πολύ περισσότερες συνεδρίες για το ίδιο αποτέλεσμα. Γι’ αυτόν το λόγο ο νόμος επιτρέπει την χρήση τους και από μη ιατρούς σε "κέντρα" συχνά αδιευκρίνιστου χαρακτήρα.

Τα μηχανήματα Laser (για την αποτρίχωση υπάρχουν τρεις τύποι: Alexandrite το πιο κοινό, τα Nd-Yag και τα διοδικά), εκπέμπουν πολύ ισχυρής έντασης μονοχρωματική δέσμη, με αποτέλεσμα ο στόχος-τριχοθυλάκιο να πλήττεται πιο αποτελεσματικά. Επειδή ακριβώς είναι πολύ ισχυρά μηχανήματα, ο νόμος επιτρέπει τη λειτουργία τους μόνο σε ιατρεία. Θα πρέπει πάντα να ρυθμίζονται από εξειδικευμένο στο δέρμα ιατρό, προκειμένου να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά σε λίγες συνεδρίες για τον κάθε τύπο δέρματος και τρίχας.  

3) Η αναζήτηση του φθηνού "πακέτου": Τελικά, όπως πολλές φορές στον τομέα της προσφοράς υπηρεσιών, κάποιες φορές η έρευνα αγοράς με μόνο κριτήριο το κόστος και όχι την ποιότητα, δεν αποδεικνύεται μακροπρόθεσμα η πιο συμφέρουσα λύση. Φυσικά και κάποιος θα πρέπει να ψάχνει, να ρωτά και να βρίσκει την οικονομικότερη πρόταση και στο θέμα της αποτρίχωσης, αφού όμως εξασφαλίσει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθιστούν την υπηρεσία αυτή ασφαλή και πραγματικά (και όχι πλασματικά) συμφέρουσα:

α) Να βεβαιωθεί για το είδος του μηχανήματος ότι είναι πραγματικό Laser (μπορείτε να αναζητήσετε την ένδειξη Laser Alexandrite ή Nd-Yag ή Diode στο μηχάνημα).

β) Να ζητήσει να το εφαρμόζει, ή τουλάχιστον να το ρυθμίζει και να είναι παρών, ο ειδικός στο δέρμα (όχι ανειδίκευτος) ιατρός.

γ) Να ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας, το μηχανισμό δράσης και τα πραγματικά αναμενόμενα αποτελέσματα.

δ) Ν’ αποφύγει τις εμπορικές συμφωνίες-συμβόλαια-πακέτα, αφού είναι έτσι φτιαγμένα που σπάνια αποβαίνουν σε πραγματικό όφελος του καταναλωτή. Εξάλλου, τ’ αποτελέσματα μιας επεμβατικής ιατρικής πράξης, έστω και αισθητικής, δύσκολα μπαίνουν σε "καλούπια" και δεν "πωλούνται με το κιλό".

ε) Τέλος, ο καθένας θα πρέπει να έχει μια καλή σχέση με τον ιατρό στον οποίο εμπιστεύεται το δέρμα του: Να του εμπνέει εμπιστοσύνη, επαγγελματισμό, να έχει σύγχρονη επιστημονική κατάρτιση, να εξηγεί και να λύνει τυχόν απορίες αφιερώνοντας χρόνο. Οι συνθήκες του ιατρείου θα πρέπει να είναι κατάλληλες, το περιβάλλον καθαρό και να εφαρμόζονται πάντα ειδικά γυαλιά για προστασία των ματιών