Πρόσθεσε στο Facebook Πρόσθεσε στο Delicious Πρόσθεσε στο Newsvine Πρόσθεσε στο Twitter

9 ερωτήσεις για το BOTOX

9 ερωτήσεις για το BOTOX:

Το Botox είναι μια καθιερωμένη, ασφαλής και πολύ διαδεδομένη θεραπεία για τις ρυτίδες έκφρασης. Καλό ωστόσο είναι να γίνουν κάποιες χρήσιμες διευκρινίσεις:

Με ποιόν τρόπο το Botox «σβήνει» τις ρυτίδες;

Η πρωτεΐνη του Botox είναι ένα μυοχαλαρωτικό φάρμακο, χαλαρώνει συγκεκριμένους μυς του προσώπου στους οποίους γίνεται η έγχυση με αποτέλεσμα λιγότερο έντονη μυϊκή σύσπαση και συνεπώς μείωση των πτυχών του δέρματος κατά τις εκφραστικές κινήσεις.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ρυτίδες;

Εξαλείφονται οι ρυτίδες που οφείλονται σε μυϊκή σύσπαση, οι λεγόμενες ρυτίδες «έκφρασης» (συνήθως στο μέτωπο και στα μάτια). Οι στατικές ρυτίδες, αυτές που έχουμε όταν μένουμε ανέκφραστοι (πχ στην ρινοχειλική αύλακα, ανάμεσα από το στόμα και τα χείλη) δεν εξαλείφονται με το Botox. Είναι αποδεδειγμένο ότι η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας με Botox δρα και προληπτικά στην εμφάνιση και εγκατάσταση νέων ρυτίδων.

Η θεραπεία με Botox έχει σαν αποτέλεσμα το λεγόμενο «παγωμένο», ανέκφραστο πρόσωπο;

Το αποτέλεσμα της θεραπείας εξαρτάται από τη δόση του φαρμάκου, τον τρόπο και τα σημεία που γίνονται οι μικροενέσεις. Εφόσον χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη δόση στα σωστά σημεία από κάποιον έμπειρο δερματολόγο, το αποτέλεσμα είναι ένα ξεκούραστο και χαλαρό πρόσωπο με μειωμένη μυϊκή κίνηση σε συγκεκριμένα σημεία και όχι η «παγωμένη» έκφραση. Συζητήστε με τον ιατρό σας σχετικά με το αποτέλεσμα που εσείς επιθυμείτε!

Ανησυχώ μήπως το καταλάβουν οι γνωστοί μου, γιατί εγώ πάντα καταλαβαίνω τα άτομα που κάνανε Botox!

Κατά κανόνα μπορούμε να αναγνωρίσουμε  μόνο τα άτομα που κάνανε την αυξημένη δόση του φαρμάκου και όχι αυτούς που κάνανε την θεραπεία με την κανονική δόση στα σωστά σημεία. Αυτοί απλά μας φαίνονται πιο ξεκούραστοι…!

Υπάρχει περίπτωση να παραμορφωθεί το πρόσωπο, ν’ αλλάξει η έκφραση;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ, εκτός αν γίνει λάθος στην εφαρμογή ή στην δόση.

Το φάρμακο απορροφάται από τον οργανισμό, μεταβολίζεται στο συκώτι;  

Δεν υπάρχει συστηματική απορρόφηση του φαρμάκου στον οργανισμό. Το φάρμακο έχει εντοπισμένη δράση μόνο στο σημείο που γίνεται η ένεση (αλλιώς θα παρέλυε όλο το σώμα…). Έχει τεκμηριωμένο επιστημονικά προφίλ ασφάλειας με περισσότερες από 2500 μελέτες παγκοσμίως. Χρησιμοποιείται από ιατρούς πολλών ειδικοτήτων για διάφορες παθήσεις από το 1987 και έχουν καταγραφεί πάνω από 10 εκατομμύρια εφαρμογές.

Είναι το Botox ένα τοξικό δηλητήριο;

Όχι! Αν και η λέξη «τοξίνη» φοβίζει κάπως, το συγκεκριμένο φάρμακο έχει πλήρως τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας. Πρόκειται για μια τοξίνη που παράγεται από μικροοργανισμούς, στην μορφή και στην αραίωση όμως που χρησιμοποιείται δεν έχει καμία απολύτως βακτηριακή δράση.

Τι παρενέργειες έχει;

Μπορεί να γίνουν εκχυμώσεις (μελανιές) στα σημεία της ένεσης για 3-4 μέρες (καλύπτονται με make-up).

Γιατί είναι μια τόσο δημοφιλής θεραπεία τελικά;

Γιατί τα συνδυάζει όλα: Γρήγορη, εύκολη και αναίμακτη εφαρμογή, πολύ καλό αποτέλεσμα, με ασφάλεια και πολύ λογικό μηνιαίο κόστος!