Πρόσθεσε στο Facebook Πρόσθεσε στο Delicious Πρόσθεσε στο Newsvine Πρόσθεσε στο Twitter

Peeling

piling.jpgΤο πήλινγκ είναι μία τεχνική η οποία χρησιμοποιείται για να βελτιώσουμε την εμφάνιση του δέρματος. Μ΄ αυτή τη θεραπεία ένα ειδικό διάλυμα εφαρμόζεται στο δέρμα έτσι ώστε να προκαλέσει την απολέπισή του. Το νέο «αναγεννημένο» δέρμα είναι πάντα απαλότερο και με λιγότερες ρυτίδες σε σχέση με το παλιό. Το νέο δέρμα είναι επίσης πιο φωτεινό. Το πήλινγκ συχνά χρησιμοποιείται για να μειώσει το σμήγμα σε επιδερμίδες με τάση ακμής και να θεραπεύσει ουλές ακμής. Επίσης βοηθά στον επαναχρωματισμό του δέρματος σε περιπτώσεις μελάσματος (πανάδες) και σε περιπτώσεις που το δέρμα εμφανίζεται θαμπό, άτονο και γηρασμένο, προσφέρει λάμψη, ανανεώνοντας την επιδερμίδα. Με τα πήλινγκ εξαλείφονται και οι λεπτές ρυτίδες κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα.

Το ειδικό διάλυμα μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο στήθος, στα χέρια και στα πόδια. Τα πήλινγκ χωρίζονται σε επιφανειακά, μεσαία και βαθιά. Ως κανόνας ισχύει πως όσο πιο βαθύ είναι το πήλινγκ τόσο πιο αποτελεσματικό είναι και τόσο πιο μεγάλος είναι ο χρόνος αποκατάστασης του δέρματος στο φυσιολογικό του. Ο δερματολόγος θα προτείνει ποιό είναι το καλύτερο πήλινγκ για τα προβλήματα του δερματός σας.

Μπορεί να λάβει χώρα στο ιατρείο του δερματολόγου σαν μια καθημερινή επίσκεψη. Το δέρμα απολυμαίνεται προσεκτικά με ειδικούς καθαριστικούς παράγοντες που αφαιρούν την υπερβολική λιπαρότητα του δέρματος, ενώ συνήθως τα μάτια και τα μαλλιά προστατεύονται. ΄Ενα ή περισσότερα διαλύματα – όπως γλυκολικό οξύ, οξέα φρούτων, τριχλωροξικό οξύ (TCA), σαλικυλικό οξύ, γαλακτικό οξύ ή φαινόλη – χρησιμοποιούνται.

Ο δερματολόγος θα πρέπει να επιλέξει το κατάλληλο παράγοντα για το πήλινγκ, βασιζόμενος στο τύπο του δέρματος και στις βλάβες που υπάρχουν σε αυτό. Κατά τη διάρκεια του πήλινγκ ο γιατρός εφαρμόζει το διάλυμα σε διάφορες περιοχές του δέρματος. Αυτές ακριβώς οι εφαρμογές παράγουν τον αποχωρισμό και εν τέλει την απολέπιση των στοιβάδων του δέρματος, ικανές να παράγουν ένα νέο και αναζωογονημένο δέρμα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι περισσότεροι ασθενείς βιώνουν μία θερμή αίσθηση η οποία διαρκεί λίγα λεπτά.

Στα επιφανειακά πήλινγκ συνήθως παρατηρείται ήπια ερυθρότητα που μετά από 2-3 ημέρες καταλήγει σε ήπια απολέπιση. Στα μέσου βάθους και στα βαθιά πήλινγκ μπορεί να παρατηρηθεί μία πιο έντονη ερυθρότητα, καθώς και εμφάνιση κρουστών οι οποίες εξαφανίζονται μέσα σε διάστημα 7-10 ημερών.

Τα πήλιγκ βρίσκουν άριστη εφαρμογή σε συνδυαστικά πρωτόκολλα αντιγήρανσης.